Stránky

sobota 29. listopadu 2014

Vánoční cukroví 2014

Pečení pro osmáčky už máme zmáknuté z několika pokusů viz:
http://degu.blogspot.cz/2013/12/mikulas-vanocni-cukrovi-pro-osmaky.html
nebo
http://degu.blogspot.cz/2014/02/valentynska-osmaci-srdicka.html

Tentokrát jsem se místo celozrnné mouky rozhodla vyzkoušet mouku kukuřičnou + rozemleté ovesné vločky, jako pojivo nastrouhané jablíčko, trochu rozemletých oříšků a do každého druhu jiné semínka...

  

Sušenky s prosemSušenky s lněným semínkemSušenky s travní směsí
2 lžíce nastrouhaného jablka
2 lžíce ovesných vloček
1/2 lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžíce prosa
3 lžíce kukuřičné mouky
2 lžíce nastrouhaného jablka
2 lžíce ovesných vloček
1/2 lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžíce lněného semínka
3 lžíce kukuřičné mouky
2 lžíce nastrouhaného jablka
1 lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžíce travních semínek
4 lžíce kukuřičné mouky

Ze surovin uhňácáme testo, které vyválíme a vykrajujeme jednotlivé susenky

 

Pečeme v troubě na 150°C asi 10 minut

   

pátek 14. února 2014

Valentýnská osmáčí srdíčka

Tak tu máme opět skvělou příležitost jak potěšit naše miláčky... letos jsem si pro ně připravila pečená Valentýnská srdíčka.

Suroviny: rajčata a celozrnná žitná mouka


Postup: rozmixujeme rajčata a přidáme celozrnnou žitnou mouku, kašovitou směs pak dáváme na pečící papír a pečeme cca 15 minut při 150°C a pak cca 45 minut dosušujeme při 50°C.



Pak už jen stačilo naše miláčky s láskou obdarovat a společně si užívat toho, že se máme všichni rádi...

Myšutka s Benem

Osminka a Tryskáč

středa 4. prosince 2013

Mikuláš a vánoční cukroví pro osmáky

Máme tu po roce opět sv. Mikuláše, a tak jako většina dětí dostává nadílku, tak ani naši osmáčci nesmí zůstat pozadu... Možná ještě pamatujete na toho loňského, kdy jsme Mikuláše a čerta vyrobili z oříšků:
http://degu.blogspot.cz/2012/12/mikulas.html

A vzhledem k tomu, že se zároveň blíží vánoce a všude se řeší vánoční cukroví, tak jsem spekulovala jak pořešit cukroví pro osmáky. Nejsem totiž jediný "blázen", na netu jsem totiž našla nějaké návody pro křečky, potkany a jiné hlodavce. V obchodech a eshopech je zase vidět třeba cukroví pro psy a kočky. Tak proč né pro naše osmáčky že?

Nechala jsem se inspirovat výrobou domácích hlodacích tyčinek viz: http://www.kralici.cz/osmaci/pages.asp?f=krmeni

Nakoupila jsem nějaké suroviny:


Na spojení mouky byla použita buď nastrouhaná mrkev nebo jablko:

Recepty


Srdíčka a berušky:

Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíce sušené červené řepy (nejlépe trochu podrcené), 3 lžíce celozrnné žitné mouky.

Postup: se surovin vytvoříme těstíčko, které si rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku a vykrajujeme srdíčka, zbytek potom plníme do formiček na berušky. Srdíčka pečeme v předehřáté troubě cca 5 minut a berušky pak cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).

Košíčky

Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce podrcených vloček, 2,5 lžíce celozrnné žitné mouky.

 

Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které plníme do formiček. Košíčky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).

Kokosové kuličky

Suroviny: 1 lžíce nastrouhaného jablka, 1 lžíce strouhaného kokosu, 3 lžíce celozrnné žitné mouky.


Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, ze kterého ušuláme malé kuličky. Kuličky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná). Srdíčka pak cca max 5. minut.

Ořechové rohlíčky a osmáčí perníčky

Suroviny: 1 větší lžíce nastrouhaného jablka, 2 lžíce pomletých oříšků, 4 lžíce celozrnné žitné mouky.


Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku, ze které vykrojíme čerta s Mikulášem, případně další druhy cukroví, ze zbytku ušuláme malé rohlíčky. Oboje pečeme v předehřáté troubě cca 7 minut při 150°C (horkovzdušná).

Výsledek



Ochutnali jsme a vůbec to není špatné, takže pokud máte v rodině diabetika, nebo někoho kdo nemá rád sladké, tak můžete napéct i jemu ;-)


Další nápady:

  • Při nějaké příležitosti nejspíš vyzkouším jiný druh mouky. Např: kukuřičnou nebo amarantovou, které jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
  • Jako pojivo místo nastrouhané mrkve nebo jablka, rajčatovou šťávu i s kousky rajčat, nastrouhaný okurek, nastrouhanou čerstvou červenou řepu.
  • Jako příchuť pak různé drobné semínka, jiné druhy oříšku atd.

Pokud máte nějaké další tipy a nápady, sem s nimi ;-)

neděle 1. prosince 2013

Advent u osmáků


Možná ještě pamatujete na loňský adventní kalendář pro naše osmáčky:
http://degu.blogspot.cz/2012/11/adventni-kalendar.html

Ani letos jsme osmáčky nevynechali a připravili pro ně opět mlsavé překvapení...

Postup:
Z barevných papírů si připravíme obal na krabičky - nějaký pěkný vánoční motiv (sněhové vločky) s čísly:

Z kartonu vyrobíme vždy dvě půlkrabičky, na které nalepíme barevné vločky s čísly, které se budou do sebe zasouvat:

Vyrobíme celou sadu kostiček pro všech 24 dnů z adventního kalendáře:

Připravíme si oblíbené pamlsky našich miláčků, které naskládáme do krabiček:

Krabičky pozavíráme a pěkně uložíme:
 

Teď ještě 3x zopakovat, ať má každý osmák svůj vlastní:

No a na závěr všechny obdarovat :)
Triskomyš:
Ben:

Myšutka:

Osminka: