http://degu.blogspot.cz/2012/12/mikulas.html
A vzhledem k tomu, že se zároveň blíží vánoce a všude se řeší vánoční cukroví, tak jsem spekulovala jak pořešit cukroví pro osmáky. Nejsem totiž jediný "blázen", na netu jsem totiž našla nějaké návody pro křečky, potkany a jiné hlodavce. V obchodech a eshopech je zase vidět třeba cukroví pro psy a kočky. Tak proč né pro naše osmáčky že?
Nakoupila jsem nějaké suroviny:
Na spojení mouky byla použita buď nastrouhaná mrkev nebo jablko:
Recepty
Srdíčka a berušky:
Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 1 lžíce sušené červené řepy (nejlépe trochu podrcené), 3 lžíce celozrnné žitné mouky.Postup: se surovin vytvoříme těstíčko, které si rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku a vykrajujeme srdíčka, zbytek potom plníme do formiček na berušky. Srdíčka pečeme v předehřáté troubě cca 5 minut a berušky pak cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).
Košíčky
Suroviny: 1 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce podrcených vloček, 2,5 lžíce celozrnné žitné mouky.
Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které plníme do formiček. Košíčky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná).
Kokosové kuličky
Suroviny: 1 lžíce nastrouhaného jablka, 1 lžíce strouhaného kokosu, 3 lžíce celozrnné žitné mouky.Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, ze kterého ušuláme malé kuličky. Kuličky pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut při 150°C (horkovzdušná). Srdíčka pak cca max 5. minut.
Ořechové rohlíčky a osmáčí perníčky
Suroviny: 1 větší lžíce nastrouhaného jablka, 2 lžíce pomletých oříšků, 4 lžíce celozrnné žitné mouky.Postup: ze surovin uhňácáme těstíčko, které rozdělíme na dvě části. Z první části vyválíme placku, ze které vykrojíme čerta s Mikulášem, případně další druhy cukroví, ze zbytku ušuláme malé rohlíčky. Oboje pečeme v předehřáté troubě cca 7 minut při 150°C (horkovzdušná).
Výsledek
Ochutnali jsme a vůbec to není špatné, takže pokud máte v rodině diabetika, nebo někoho kdo nemá rád sladké, tak můžete napéct i jemu ;-)
Další nápady:
- Při nějaké příležitosti nejspíš vyzkouším jiný druh mouky. Např: kukuřičnou nebo amarantovou, které jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
- Jako pojivo místo nastrouhané mrkve nebo jablka, rajčatovou šťávu i s kousky rajčat, nastrouhaný okurek, nastrouhanou čerstvou červenou řepu.
- Jako příchuť pak různé drobné semínka, jiné druhy oříšku atd.